Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

V čem se Darwin mýlil

Evoluční biologie, vycházející z Darwinova učení o vzniku a vývoji života, prošla během posledního čtvrtstoletí bouřlivým rozvojem, který širší veřejnost téměř nezaznamenala. Důležitou roli sehrála teorie „sobeckého genu“, zveřejněná v ucelené podobě právě před dvaceti lety. České vydání knihy britského biologa Richarda Dawkinse Sobecký gen (Selfish gene, Oxford Press, 1976) zatím chybí. Připravují se snad překlady novějších autorových děl River out of Eden (Řeka z ráje) a Climbing mount of improbable (Šplh na horu nepravděpodobnosti), která určitě stojí za přečtení, ale ve srovnání se Sobeckým genem jsou pouze okrajová.

Kniha Sobecký gen, určená širší odborné, ale i laické veřejnosti, byla přijata velmi rozporuplně. Opakovaně byla sice vydávána prakticky na celém světě, ale dostalo se jí také řady ostrých výtek ze strany odborníků různých oborů. Takové přijetí může mít dvě naprosto odlišné příčiny: může se jednat o dílo chybné a nekvalitní, nebo naopak o dílo velmi zásadní a objevné.

Zásada konzervativismu

Vědecká veřejnost je konzervativní a snaží se odmítat vše, co by zásadně měnilo zažité představy. Ač se to může zdát nepochopitelné, právě zásada „učebnice přepisovat, až když selže vše ostatní“ umožňuje účinnou spolupráci mezi odborníky a podstatně přispívá k rychlému vývoji moderní vědy. Jestliže všichni vědci studují ze stejných učebnic a drží se všeobecně uznávaných názorů, je zajištěno, že nové správné teorie budou rozvíjeny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].