Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Všechnu moc parlamentu

Při žádném bodu programu nezazněly v české sněmovně během uplynulých čtrnácti dnů tak ostré názory. „Vážení kolegové, návrh zákona, který jsme dostali, je protiústavní,“ rozhorlil se poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský a komunista Miloslav Ransdorf prohlásil, že se na kapitálovém trhu zřizuje obdoba bolševické tajné policie (výraz „finanční NKVD“ použil v rozpravě celkem třikrát). Za koalici mluvil nejčastěji poslanec ODS Tomáš Květák: varoval, aby sněmovna neschválila „obtížně definovatelný hybrid práva“. O čem je řeč?

Ministerstvo financí se pokusilo vylepšit reputaci našeho trhu s akciemi tím, že navrhlo ustavit silný, dobře placený a nezávislý dohled, střižený podle vzoru americké Security and Exchange Commission (komise pro akciový trh). A minulý týden sněmovna návrh nakonec přijala. Nebylo to však zadarmo.

Zuby ano, předpisy ne

Komise nahradí dosavadní státní dozor nad burziány - měla by do ní ostatně přejít většina dnešních pracovníků Úřadu pro cenné papíry. Kontrolovat bude také penzijní fondy a pojišťovny při jejich počínání na kapitálovém trhu. Může podezřelým firmám obstavit akcie i peněžní konta (její rozhodnutí může změnit soud). Smí znovu přezkoumat a odebrat licence pro obchod s cennými papíry. Pokuty smí ukládat až do výše 100 milionů korun. V komisi se budou také soustřeďovat informace o uzavřených obchodech i o účastnících kapitálového trhu.

Poslanci jí však odebrali pravomoc vydávat pro kapitálový trh vlastní nařízení.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].