Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Na plný plyn

Policejní rota ze Svojkovic si minulé pondělí při výjezdu k ošklivě vypadající dopravní nehodě na dálnici Praha - Plzeň moc rutiny neužila. Odchylkou od normálu byl už řidičův zdravotní stav: přestože se svým BMW vyletěl mimo cestu v rychlosti převyšující 110km/hod., ze zdemolovaného vraku se vysoukal zcela nezraněn. A skutečně neobvyklá pak byla jeho suverenita. „Testoval jsem palivo,“ odpověděl suše na policejní dotaz, proč jel v ranním silném dešti tak rychle. Přitom ukázal na pomačkanou espézetku začínající zeleným písmenem „F“ a představil se. Z divokého hazardéra se vyklubal seriózní pán - generální ředitel akciové společnosti Benzina Josef Stanislav.

Co otestoval Kalma?

Nutno přiznat, že Stanislavova sebejistota byla zcela na místě. Jakkoli je odkaz na „testy paliva“ při ředitelské cestě do práce zjevný a průhledný nesmysl, zelená státní poznávací značka a řádně vyplněný příkaz k jízdě šéfovi Benziny opravdu dovolují překračovat povolenou rychlost.

Tato specialita českého silničního provozu vešla do povědomí širší veřejnosti poté, co loni v jižních Čechách smrtelně havaroval předseda představenstva mladoboleslavské automobilky Ludvík Kalma. Také na jeho služební octavii bylo zelené „F“ a při výjezdu z nepřehledné zatáčky těsně před kolizí měl podle policejních informací na tachometru rozhodně víc než stovku. Tím ale podobnost končí: zatímco Stanislav si po nehodě přivolal mobilem dalšího bavoráka s „efkem“ na kapotě, šéf Škody svou …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].