Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jací pokrmové, takový strávník i jeho duch

Podobně jako hlasité nářky nutkavě požadující potřebu myšlení (navíc většinou myšlení kritického, což svědčí o tom, co je za myšlení považováno) mají i stížnosti na úroveň stravování z valné většiny svůj původ v hořekujících. Myslí a stravuje se každý sám za sebe. „Všichni lidé jedí, ale jen málokterý z nich umí jíst,“ poznamenal kdysi trefně Honoré de Balzac na adresu nejstarší kulturní a intelektuální činnosti člověka. Vyjevme zde však nestydatě celou pravdu: Balzac podle svědectví svých současníků nikdy žádný velký gurmán, gurmet ani labužník nebyl. Většinou kvapně zhltl to, co mu bylo předloženo, co měl na dosah, aniž přerušil své hudrování na poměry anebo přestal ukecávat dlužníky či koho jiného.

Gurmánství nebo labužnictví, podobně jako myšlení nebo schopnost myslet, podobně jako celá kultura, nemá žádný preferovaný směr nebo vrchol. Má však cíl. „Podstata“ je ve všech případech zakleta v čistotě, přesvědčivosti a zdárné konstelaci té nebo oné činnosti. Jde tedy vždy o nalézání jakéhosi kamene mudrců. O jeho nalezení však není možno si dělat iluze. Alchymie se nám tak předvádí v celé své kráse.

Dnes se stravování (ale přiznejme, též myšlení, i ono kritické) jeví především jako ekonomická záležitost: vaří se to nebo ono, protože je to drahé, případně levné. Luxusní a lákavou pochoutkou se může stát i zcela banální sušená švestka, zvedne-li se patřičně její cena (tzv. „kalifornská sušená švestka“, americká delikatesa padesátých let). A vidíme-li dnes za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

  • Autor: Respekt

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 22 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.