Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Voda stoupá dál

Ačkoli voda ze zaplavených oblastí Moravy ještě nestačila opadnout, předpověděli meteorologové na víkend další déšť a s ním i hrozbu nové ničivé povodně. Pomoc postiženým oblastem, která se v předchozím týdnu soustředila především na záchranu životů a dodávky pitné vody a potravin, se ale rozjela naplno. Škody odstraňují především sami obyvatelé zaplavených území, finanční a materiální pomoc však zároveň nabízí stát, pojišťovny a do zaplavených oblastí plyne i podpora humanitárních organizací.

Volali jsme na ně

Vily a paneláky ležící v okolí řeky Bečvy v Přerově byly podle stop na omítkách zaplaveny až do výše tří metrů. Týden po povodni se to zdá neuvěřitelné: Bečva se už vrátila zpět do koryta a její klidný tok lze přejít v holínkách.

Na přerovských ulicích se vrší hromady zničených věcí. Tuny zavařenin ze sídlištních sklepů se mísí s rozmáčenými novinami, špinavým šatstvem a troskami nábytku. Z přízemních bytů a vilek vylévají jejich majitelé a dobrovolní pomocníci kbelíky bahna. „Přijelo nás šest, ze Slavkova,“ říká poručík Málek, letec, který si vzal na odklízení škod v Přerově dovolenou. Zrovna s kamarády vyklízí vilu u Bečvy. Stěžuje si ale, že práce dobrovolníků není úplně koordinovaná. Těžko říct, proč je všechny přidělili právě k domu, který vyklízejí, když v desítkách dalších nepomáhá nikdo. Navíc ho rozčiluje armáda čumilů, která jejich dřinu sleduje z oken nedalekého sídliště. "Volali jsme na ně, ale nikoho nenapadne přijít s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].