Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Za zvěrolékaře do horní sněmovny

„Žádná jiná strana mi kandidaturu nenabídla,“ usmívá se novopečený senátor Pavel Heřman (46) nad otázkou, proč šel do voleb pod hlavičkou Demokratické unie. „A taky se mi líbí, že kladou důraz na morální aspekt v politice,“ dodává po chvíli jakoby mimoděk. Skoro se zdá, že si tuto mnohokrát omletou frázi dopředu připravil pro všechny zvědavce, kteří se ptají, proč právě DEU.

Heřman je typickým příkladem člověka, kterého do politiky vtáhla revoluce. Do roku 1989 se o ni vůbec nestaral. Jako zvěrolékař objížděl třebíčský kraj a léčil červenku. Ve volném čase se věnoval výtvarné fotografii nebo četl romány anglického spisovatele (a svého profesního kolegy) Jamese Herriota. Revoluce jej vytrhla z poklidu a zamíchala do místního politického dění. Díky podpoře OF a nově založené Iniciativy za lepší Třebíč usedl Heřman hned po prvních komunálních volbách do starostovského křesla.

„V průběhu času jsem se díky své politické orientaci tak nějak přirozeně ocitl v ODS,“ říká vysoký muž s prošedivělým vousem. Ve funkci vydržel celé čtyři roky, a když se měly sestavovat kandidátky pro nové komunální volby, očekával, že jej strana bude vzhledem k dosavadním úspěchům znovu nominovat na starostu. Z důvodů, které dodnes nechápe, se však octl až na devátém místě kandidátní listiny. Představitelé místní ODS to vysvětlují svou nespokojeností s jeho prací na radnici. V Třebíči se ale šušká, že lokální představitele Klausovy strany nejvíce provokovala přirozená autorita, kterou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].