Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejsme proti solidaritě

Ing. IVAN PILIP (33) absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Po volbách v červnu 1992 se stal prvním náměstkem ministra školství Petra Piťhy a koncem následujícího roku předsedou Křesťanskodemokratické strany. Na jaře 1994 převzal úřad ministra školství. Na podzim minulého roku dohodl sloučení KDS s Občanskou demokratickou stranou a v ODS se stal místopředsedou. Letos byl ve východních Čechách zvolen do Poslanecké sněmovny a potvrzen ve funkci ministra. Loni v prosinci odmítl parlament ministru Pilipovi nový vysokoškolský zákon, v současné době proto chystá druhou verzi. Je ženatý, před měsícem se mu narodila dcera Tereza.

V českém tisku se objevily úvahy, že po případném odchodu V. Klause z funkce předsedy ODS budete kandidátem na jeho místo. Přemýšlel jste někdy o tom?

Považoval jsem vás za serióznější noviny, než abyste museli rozebírat takové úvahy. To je skutečně téma mimo čas a prostor. Považuji to spíše za humornou historku, když mě Rudé právo pasovalo na vyzývatele Václava Klause. Tím mě mohli maximálně obvinit ze ztráty soudnosti.

Budete ale na stranickém kongresu po volbách kandidovat na místopředsedu ODS?

Ano, pokud senátní volby nedopadnou špatně - a doufám, že nedopadnou. V opačném případě bych samozřejmě cítil spoluzodpovědnost za výsledek a velmi bych svou kandidaturu zvažoval. Jinak nemám důvod nekandidovat a myslím si, že rok po spojení s ODS to může být zajímavý test. Jestli jsme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].