0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovory21. 1. 199610 minut

Psací stroj a deset kopíráků

Ivana Pečenková

VLADIMIRO ROCA se narodil v Havaně roku 1942, vystudoval Institut mezinárodních vztahů v Havaně se zaměřením na ekonomické vztahy, v letech 1961 - 1970 působil jako vojenský pilot. Dříve patřil k prominentům: startovací plochu k politické kariéře mu připravil otec, spolubojovník Fidela Castra a první předseda kubánského parlamentu po vítězství revoluce v lednu 1959. Roca byl členem státního výboru pro ekonomickou spolupráci, dnes působí v kubánské komisi pro lidská práva a je jedním z vůdců sociálnědemokratické opozice.

O kubánské vnitřní opozici se toho mnoho neví. V zemi působí kolem stovky skupin a skupinek, z nichž ovšem žádná není natolik početná či významná, aby byla schopna nějak výrazně ovlivnit situaci. Sociálnědemokratická opozice má ale jako jedna z mála dobře připravený program jak pro období přechodu, tak pro období po eventuálních volbách, má jasnou představu o tom, čeho chce dosáhnout, a dobré kontakty do zahraničí (podporuje ji např. Socialistická internacionála). Její členové, mj. i Roca, jsou často zatýkáni a vězněni. Minulý týden byl Roca ve skupině kubánských disidentů, se kterými se během své návštěvy Havany sešel český ministr průmyslu Vladimír Dlouhý.

Jak je silná vaše opoziční skupina?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Členů máme málo, kolem třiceti, ani sympatizantů není mnoho, přestože patříme k jednomu z nejvýznamnějších opozičních seskupení. Myslíme si ale, že kdyby došlo ke změně, přešli by na naši stranu někteří…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc