Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Psací stroj a deset kopíráků

VLADIMIRO ROCA se narodil v Havaně roku 1942, vystudoval Institut mezinárodních vztahů v Havaně se zaměřením na ekonomické vztahy, v letech 1961 - 1970 působil jako vojenský pilot. Dříve patřil k prominentům: startovací plochu k politické kariéře mu připravil otec, spolubojovník Fidela Castra a první předseda kubánského parlamentu po vítězství revoluce v lednu 1959. Roca byl členem státního výboru pro ekonomickou spolupráci, dnes působí v kubánské komisi pro lidská práva a je jedním z vůdců sociálnědemokratické opozice.

O kubánské vnitřní opozici se toho mnoho neví. V zemi působí kolem stovky skupin a skupinek, z nichž ovšem žádná není natolik početná či významná, aby byla schopna nějak výrazně ovlivnit situaci. Sociálnědemokratická opozice má ale jako jedna z mála dobře připravený program jak pro období přechodu, tak pro období po eventuálních volbách, má jasnou představu o tom, čeho chce dosáhnout, a dobré kontakty do zahraničí (podporuje ji např. Socialistická internacionála). Její členové, mj. i Roca, jsou často zatýkáni a vězněni. Minulý týden byl Roca ve skupině kubánských disidentů, se kterými se během své návštěvy Havany sešel český ministr průmyslu Vladimír Dlouhý.

Jak je silná vaše opoziční skupina?

Členů máme málo, kolem třiceti, ani sympatizantů není mnoho, přestože patříme k jednomu z nejvýznamnějších opozičních seskupení. Myslíme si ale, že kdyby došlo ke změně, přešli by na naši stranu někteří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].