Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Německo

Spolkový kancléř Helmut Kohl přislíbil zmírnění plánu nepopulárních škrtů v sociálním zabezpečení poté, co odborové organizace pohrozili další vlnou celoněmeckých protestů. Kohl se konkrétně zmínil o plánovaném zvýšení věku pro odchod do důchodu u žen jako o jedné z oblastí, která může být upravena. Škrty začnou platit v roce 2000.

Španělsko

Španělsko oznámilo, že v dohledné době zahájí s generálním tajemníkem NATO Javierem Solanou jednání o své plné integraci do všech struktur Aliance. Španělé, jejichž země se stala členem NATO v roce 1981, rozhodli před deseti lety v referendu o dalším setrvání v Alianci pouze za podmínek, že země nebude podřízena společnému velení, že na jejím území nebudou jaderné zbraně a že se výrazně sníží americká vojenská přítomnost.

Slovensko

Slovenská národní strana (SNS) a Sdružení dělníků Slovenska (SDS) vypověděly v parlamentu poslušnost koaličnímu HZDS. SNS a SDS prosadily s pomocí opozice do programu schůze sněmovny body týkající se kontroly činnosti tajné služby a privatizačního procesu. Kromě toho obě strany podpořily i návrh opoziční Demokratické unie, která do programu navrhla bod o odvolání tří čelných představitelů Fondu národního majetku Slovenska.

Británie - Irsko

Výbuch bomby v Manchestru, ke kterému se přihlásila Irská republikánská armáda, oddálilo zapojení strany Sinn Fein do rozhovorů o budoucnosti Severního Irska. Po výbuchu, při němž bylo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].