Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Otazníky kolem směnitelnosti

Porada ekonomických ministrů minulé úterý schválila zásady zbrusu nového devizového zákona, který předložila Česká národní banka společně s Ministerstvem financí. Tuto středu by se k němu měla vyjádřit vláda.

Porada ekonomických ministrů minulé úterý schválila zásady zbrusu nového devizového zákona, který předložila Česká národní banka společně s Ministerstvem financí. Tuto středu by se k němu měla vyjádřit vláda. V nejbližších týdnech bude dokončeno paragrafované znění, které se po schválení vládou dostane na pořad jednání Parlamentu. Přijetí nového devizového zákona tak bude znamenat další a patrně jeden z posledních systémových reformních kroků, který se bezprostředně dotkne každého z nás: zahájí totiž etapu přechodu naší měny na tzv. plnou směnitelnost.

Může se vše, ale něco se nesmí

Nový devizový zákon je konstruován úplně jinak než zákon, který dosud platí. Platný zákon byl napsán ještě za komunistického režimu a postupně prošel několika novelizacemi. Definoval korunu jako tzv. vnitřní měnu a jeho filozofie spočívala vlastně v tom, že se nesmí nic, ale existují výjimky. Nový zákon, který se podobá normám běžným v západní Evropě umožňuje vše, ale zachovává některé restrikce. Co je vlastně předmětem zákona: regulace peněžních toků a to jak na běžném účtu platební bilance (obchodní platby), tak na kapitálovém účtu platební bilance (pohyb kapitálu). Když vše půjde dobře, od července příštího roku vláda a centrální banka počítají s liberalizací naprosté většiny omezení na běžném účtu platební bilance, zatímco většina omezení kapitálových toků bude platit i nadále.Pro podniky je nejdůležitější, že bude zrušena tzv. nabídková povinnost. V rámci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].