Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nestravitelné sousto

Kurzy akcií na pražské burze i na RM-Systému zastavily svůj střemhlavý pád dolů. Na začátku předminulého týdne se dokonce zdálo, že se dočkáme změny trendu a ceny pomalu porostou.

Kurzy akcií na pražské burze i na RM-Systému zastavily svůj střemhlavý pád dolů. Na začátku předminulého týdne se dokonce zdálo, že se dočkáme změny trendu a ceny pomalu porostou. Na posledních seancích před současnou obchodní pauzou se však vše vrátilo do starých kolejí a akcie si „sedly“ opět na své minimální hodnoty.

Klid před bouří

Oba trhy, burza i RM-Systém, budou mít příští týden volno. Poslední obchody na nich proběhly minulé úterý v případě burzy a v pátek v případě RM-S. Důvodem přestávky je přepisování akcií z druhé vlny ve Středisku cenných papírů na účty nových majitelů. Objemy obchodů na burze odpovídaly normálu. Výrazněji si polepšil RM-Systém, kde minulý týden stouply obchody o téměř dvacet procent. Při všeobecné stagnaci cen na sebe upozornily pouze akcie Harvardského dividendového fondu, které předminulý týden posílily o více než dvanáct procent a během minulého pondělí a úterý přidaly dalších devět. Jinak na kapitálovém trhu převládá i nadále pesimistická nálada.Postoj burzovních expertů k vývoji cen se oproti minulosti změnil: dnešní kurzy považuje za nízké už jen málokdo. Spíše panuje shoda v tom, že teprve nyní většina akcií má hodnotu, která odpovídá kvalitě jednotlivých podniků. Podle analytiků se však najdou určité výjimky, kterým by slušelo lepší burzovní ohodnocení. V těchto případech však za nízké ceny zodpovídá vedení podniků, které neposkytuje veřejnosti dostatečně kvalitní informace. Kapitolou sama pro sebe jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].