Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ztratily se doklady a nadace je svobodná

V domě číslo 31 na pražském Václavském náměstí už pět let prakticky zdarma sídlí Nadace pro architekturu a stavebnictví ABF. To by nebylo nijak zvláštní: tak výhodné místo za tak výhodných podmínek získala ABF proto, že ji v listopadu 1990 založil stát.

V domě číslo 31 na pražském Václavském náměstí už pět let prakticky zdarma sídlí Nadace pro architekturu a stavebnictví ABF. To by nebylo nijak zvláštní: tak výhodné místo za tak výhodných podmínek získala ABF proto, že ji v listopadu 1990 založil stát. Jenže nyní se šéfové nadace chystají převést všechny výnosné aktivity do dceřiné akciové společnosti - a Česká republika, zastupovaná Ministerstvem hospodářství, náhle zjišťuje, že už nemá na nadaci žádný vliv. „Nijak nám svůj postup nevysvětlili a dokumenty o vytvoření akciovky se mi z nich nedaří dostat,“ stěžuje si vedoucí Dybova úřadu Václav Kruliš. „Mám pocit, že využívají toho, že nejsou v naší působnosti.“ Dybovi úředníci nemohou najít ve svých papírech statut nadace, a proto neumějí říci, jaké má vůbec stát vůči ní nástroje.

ABF, jedna z nejbohatších českých nadací, vznikla naprosto unikátním způsobem: ředitel státního podniku Československé středisko výstavby a architektury Jan Fibiger a jeho zástupkyně Miloslava Duchková spolu s ostatním managementem před pěti lety navrhli hospodářské radě české vlády, aby se státní podnik neprodával ani nelikvidoval, ale převedl do nadace. Napodruhé návrh prošel, Fibiger se stal generálním ředitelem nadace a Duchková výkonnou ředitelkou. Statut nadace zajišťoval „příslušnému ministerstvu“ vždy jednoho zástupce v pětičlenné nadační radě - tím se stal tehdejší náměstek Jan Přikryl. Ten sice už před dvěma lety z Dybova úřadu odešel, rada má však stále stejné složení jako na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].