Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Prosím, bez přívlastků

Předseda rozpočtového výboru českého parlamentu Tomáš Ježek (ODS) se předminulý týden v rozhovoru v Lidových novinách zamyslil - mimo jiné - nad povahou ekonomické vědy: "Kdo zná ekonomii do hloubky a poctivě, nemůže být jiný než pravicový.

Předseda rozpočtového výboru českého parlamentu Tomáš Ježek (ODS) se předminulý týden v rozhovoru v Lidových novinách zamyslil - mimo jiné - nad povahou ekonomické vědy: „Kdo zná ekonomii do hloubky a poctivě, nemůže být jiný než pravicový. Ekonomie je pravicová, protože je individualistická. Všechny ty různé odbočky a zpotvořeniny, které se za dvě stě let v ekonomii nahromadily, vždy vycházely z nepochopení lidského jednání nebo ze snahy člověka nějak předělat. Proto neuspěly,“ řekl doslova. Pravá, autentická ekonomie je tedy podle Ježka „pravicová“, a všechno ostatní jsou jen neúspěšné odbočky a zpotvořeniny. Domyšleno do důsledku: pravicovost ekonomické vědy jaksi podtrhuje její kvality a lze se obávat, že existují vědy, které jsou naopak bytostně levicové, a proto nestojí za nic.

Nejde o ideologii, ale pravdivost

Přerod z komunistické společnosti ve svobodnou s sebou nutně přináší potřebu vyprostit se ze zaběhaných klišé dialektické patafyziky. Když se totiž něco dlouho a tak úporně jako u nás v minulých čtyřiceti letech vtlouká lidem do hlavy, je nepředstavitelné, že by je to nepoznamenalo. Cesty, jimiž se takový vliv ubírá, mohou být někdy dosti klikaté a záludné.Minulý režim se deklaroval jako levicový, ačkoliv měl historicky i strukturálně podstatně blíže k Ivanovi Hroznému než k Labour Party. Od té doby lpí na pojmu „levice“ jakési ódium, ačkoli je to pomocný termín, který označuje na politickém spektru umístění určitého názoru, návrhu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].