Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Lidé z hor

Známý anglický etnograf Colin Turnbull, který prožil polovinu svého života na různých amerických univerzitách a zbytek v divočině, se koncem 60. let začal zabývat výzkumem malých izolovaných lovecko-sběračských kmenů v Africe, přičemž největší pozornost soustředil na kmen Iků ve východoafrickém Riftovém údolí.

Známý anglický etnograf Colin Turnbull, který prožil polovinu svého života na různých amerických univerzitách a zbytek v divočině, se koncem 60. let začal zabývat výzkumem malých izolovaných lovecko-sběračských kmenů v Africe, přičemž největší pozornost soustředil na kmen Iků ve východoafrickém Riftovém údolí. V té době se antropologie snažila především objevit základní principy sociální organizace a podobné společnosti byly pro tento typ výzkumu ideální. Ke svému překvapení se Turnbull u Iků ocitl nikoli v nějakém mizejícím přírodním ráji jako většina jeho kolegů jinde, ale uprostřed společnosti ve stavu úplného rozkladu, již navíc paradoxně poslední ránu zasadilo neočekávané období blahobytu. Po dvou letech pozorování vydal pak svou závažnou knihu Lidé z hor a od té doby se každá čtenářská generace musí po svém vyrovnat s její překvapivou základní tezí: trendy společenského vývoje, které pozoroval u - dnes již vymřelého - kmene Iků, jsou v lecčems analogické trendům v současné západní civilizaci, k níž se obrací.

Nezbytnost

Etnografická pozorování nenarušených loveckých společností podávají v podstatě stejnou zprávu z celého světa. Většina lovců jsou i sběrači, a tak jsou závislí jak na zvěři, tak i na zelené potravě. Obojí se snadno vyčerpá, a v důsledku toho lovec tráví svůj život na přesně stanovené trase, určené zráním plodin a tahy zvěře. Neovládá přírodu, ale žije podle jejích rytmů. Zatímco zemědělci uvažují v časovém rozmezí jedné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].