Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vláda zahájila předvolební školní rok

Kdo z učitelů neutekl ze svého místa ve škole, ten se má nač těšit. Premiér Klaus totiž minulé úterý jasně oznámil, že vzdělávací resort bude v příštím roce prominentní položkou státního rozpočtu a že hned vedle bezpečnosti ho čeká největší finanční vzestup.

Kdo z učitelů neutekl ze svého místa ve škole, ten se má nač těšit. Premiér Klaus totiž minulé úterý jasně oznámil, že vzdělávací resort bude v příštím roce prominentní položkou státního rozpočtu a že hned vedle bezpečnosti ho čeká největší finanční vzestup.Je to příjemné konstatování začátkem školního roku. Optimismus a radostné vítání k prvnímu (letos čtvrtému) září koneckonců vždy patřily. V případě otcovského zájmu státních orgánů o vzdělání národa je ale přece jen lepší příliš se nadšení nepoddávat. Kdo pamatuje komunistickou vzdělávací politiku, ten dobře ví, že péče státu (i když mohla být občas dobře míněná) vedla zpravidla jenom ke zhoršení poměrů na školách.

Ve špatné společnosti

Příliv financí do školství zahájila Pilipova jarní ofenziva. Ministr požadoval s kolegy Vodičkou a Rubášem dvacetiprocentní zvýšení tarifních platů. Když vláda splnila žádost jen z poloviny, vymohl v srpnu Ivan Pilip speciálně pro svůj resort tři čtvrtě miliardy korun: celkové zvýšení učitelských platů tak činí 16 %. Tarify by se měly valorizovat opět v lednu, a celkové rozšíření školského rozpočtu v příštím roce by mělo podle Pilipa umožnit studium na vysokých školách více zájemcům než dosud. S mladým ekonomem na místě šéfa resortu se tedy vláda vypořádala s výčitkou, že nechává odumírat českou vzdělanost.Tato výčitka je ovšem od počátku falešná. Za materiální strádání českého školství byl zodpovědný komunistický režim. Vyjádřeno čísly: zatímco západní země…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].