Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Smrt, dívka a ti druzí

Kdesi v Latinské Americe krátce po pádu fašistické diktatury čeká asi pětatřicetiletá Paulina Escobarová, až se její manžel právník vrátí ze schůzky s prezidentem. Z rádia slyší ve zprávách, že přijal místo předsedy komise pro vyšetřování zločinů minulého režimu.

Kdesi v Latinské Americe krátce po pádu fašistické diktatury čeká asi pětatřicetiletá Paulina Escobarová, až se její manžel právník vrátí ze schůzky s prezidentem. Z rádia slyší ve zprávách, že přijal místo předsedy komise pro vyšetřování zločinů minulého režimu. Ostře se s ním pohádá: vyčítá mu, že myslí jen na vlastní kariéru, protože přece dobře ví, že tajná policie se předem pojistila, a není možné postavit před soud nikoho z těch, kdo zatýkali a mučili nevinné. Přitom se svléká v koupelně a na jejím těle vidíme jizvy po ranách a spáleninách. Paulina a její muž Gerardo byli před patnácti lety v ilegálním studentském hnutí a když Paulinu zatkli, dokázala Gerarda neprozradit.Téhož večera přivede náhoda do domu jejich souseda doktora Mirandu. Paulina v něm po hlase pozná lékaře, který ji ve vězení znásilňoval za zvuků Schubertova kvartetu Smrt a dívka. Podaří se jí ho omráčit, svázat a přiměje Gerarda, aby ho společně s ní nutil k přiznání. Když se Miranda přizná, pustí ho na svobodu. Vztah Escobarových je navždy rozvrácen. Paulinu, Gerarda i Mirandu navěky spojí pouto strachu, posedlosti a erotického násilí bezvýchodným mlčením bez odpuštění.

Jednota života a díla

Pátrání po kořenech násilí, zvůle a zla není pro Polanského salonním tématem. Za svůj dvaašedesátiletý život byl tento filmař polského původu a francouzského občanství s apokalyptickým zlem stále znovu osudově konfrontován: nejprve to byla deportace rodičů do koncentračních táborů, pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].