Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Kopaná s miliony

Televizní přenos posledního zápasu naší reprezentace s Holandskem sledovaly na TV NOVA podle průzkumů zhruba čtyři miliony diváků. To je dvakrát víc, než kolik čítá dnešní voličská základna nejsilnější politické strany ODS.

Televizní přenos posledního zápasu naší reprezentace s Holandskem sledovaly na TV NOVA podle průzkumů zhruba čtyři miliony diváků. To je dvakrát víc, než kolik čítá dnešní voličská základna nejsilnější politické strany ODS. Na pravidelné páteční přenosy zápasů první ligy se dívá kolem jednoho a půl milionu lidí - stejnou sledovanost mají hlavní večerní zprávy na ČT 1. Fotbal je prostě společenský fenomén. Nejlepší světoví hráči dostávají státní vyznamenání, nebo jsou dokonce povyšováni do šlechtického stavu. Nejdůležitějším zápasům přihlížejí hlavy států - ne proto, že by je fotbal zajímal, ale bodují tak ve svém vlastním zápase o přízeň voličů. Těžko říci, co pomohlo bývalému premiérovi Itálie Silvio Berlusconimu v bleskové politické kariéře víc - zda masivní podpora jeho tří soukromých televizních stanic, nebo fakt, že je znám jako vlastník jednoho z nejlepších evropských fotbalových klubů, AC Milán. „Výtah k moci“ je ovšem pouze vedlejším produktem současné kopané. Tím, o co jde hlavně, jsou peníze. Kolem kulatého míče se točí obrovský byznys, do jehož tajů a lákadel se už pár let snaží proniknout i tuzemští zájemci. S jakým výsledkem?

Zrada fotbalových diplomatů

Výkon fotbalu se dá nejlépe měřit úspěchem „exportu“ - účastí na mistrovství světa nebo Evropy, postupem do mezinárodních pohárových soutěží. Poté, co jsme před pěti lety na mistrovství světa v Itálii pronikli mezi nejlepších osm družstev, dostal český fotbalový svaz ze zisku turnaje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].