Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rusové přicházejí

Do izraelských parlamentních voleb zbývá ještě více než rok. Už nyní je však zřejmé, že ve volbách '96 půjde i o jiné věci než o tradiční, ideologicky vyhraněné spory mezi pravicovým Likudem a labouristickým Maarachem.

Do izraelských parlamentních voleb zbývá ještě více než rok. Už nyní je však zřejmé, že ve volbách '96 půjde i o jiné věci než o tradiční, ideologicky vyhraněné spory mezi pravicovým Likudem a labouristickým Maarachem. Přestože právě teď se zásadní existenční otázky jako vyklizení Golanských výšin, budoucnost židovských osad na obsazených územích a další osud mírových jednání s Palestinci vyhrocují více než kdykoli v minulosti, vyvstávají do popředí etnické a sociální problémy, na které by politici obou hlavních stran rádi zapomněli, jež však mohou významně ovlivnit výsledky příštích voleb. V Izraeli se rýsují nová politická seskupení: vymykají se tradiční polaritě kategorií pravice-levice a zásadní ideologické otázky jsou pro ně druhořadé.

Mezi Sefardy a Aškenázi

Bývalý ministr zahraničí David Levy se po dlouhém období osobních sporů s lídrem opozice Benjaminem Netanjahu rozhodl opustit Likud. Založil vlastní stranu se silně etnickým zabarvením, zaměřenou na sociálně slabší skupiny tvořené převážně z přistěhovaleckých vln sefardských Židů z Maroka a jiných arabských zemí. Levy se opírá o stejné vrstvy, které v sedmdesátých letech vynesly do vlády Menachema Begina jako protest proti aškenázskému establishmentu a údajné diskriminaci sefardských Židů.Sám Levy často poukazoval na rozdíly mezi výhodami nových přistěhovalců z Ruska a těžkými podmínkami, v nichž se do izraelské společnosti integrovali Židé z arabských zemí. Je proto - alespoň na první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].