Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co nového na obrazovce

Minulé úterý informoval ředitel České televize Ivo Mathé, že situace v jeho podniku nazrála ke změnám: do září se ČT zbaví deseti procent ze svých tří tisíc zaměstnanců a v programu se objeví určité změny.

Minulé úterý informoval ředitel České televize Ivo Mathé, že situace v jeho podniku nazrála ke změnám: do září se ČT zbaví deseti procent ze svých tří tisíc zaměstnanců a v programu se objeví určité změny. Ty budou prý pro diváka zanedbatelné: ČT 1 například přeřadí nedělní debatu ze třinácté na dvanáctou hodinu a znovu zavede vysílání dvou večerníčků. ČT 2, jejíž program Mathé označuje za „kvalitní a sofistikovaně sestavený“, zůstane prakticky beze změn. Celkově by měl být program čitelnější a skládat se hlavně z pravidelných pořadů, které by měly z finančních důvodů vznikat téměř výlučně uvnitř ČT.Mezi řádky dvouhodinové tiskové konference bylo ale možné vyčíst, že v dlouhodobé perspektivě ovlivní změny program ČT dost podstatně. Příjem z reklamy totiž klesl oproti roku `93 na polovinu, a to v době, kdy se ČT stala zároveň jediným producentem kvalitní publicistiky, jediným distributorem dobrých zahraničních filmů a nejdůležitějším producentem filmů českých. Do stanice BBC, která je pro vedení v mnohém ohledu vzorem, má sice ČT daleko, ale její dva kanály jsou pořád tím nejlepším, co se dá u nás na obrazovkách vidět. Kvalita je ale drahá a televize bude bezpochyby nucena šetřit i na ní.

Drazí nezávislí producenti

Mathé si zejména stěžoval na „nehorázné peníze“, které ČT platí za pořady objednané zvenku, tedy od soukromých producentů. To dělá starosti především malým výrobcům. Studia typu Krátký Film a.s. nebo Febio mají sice s ČT dlouhodobé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].