Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Podstata sporu

Respekt bývá obvykle dobře informován, ale tentokrát tomu tak nebylo. V článku Portmonka "bílé mafie" (18/1995) na velice aktuální téma je řada nepřesností, autoři matou čtenáře nedostatečným pochopením problematiky.

Respekt bývá obvykle dobře informován, ale tentokrát tomu tak nebylo. V článku Portmonka „bílé mafie“ (18/1995) na velice aktuální téma je řada nepřesností, autoři matou čtenáře nedostatečným pochopením problematiky. Základní dva omyly jsou obsaženy již v podtitulu článku: „Zdravotnictví chybějí peníze, zato koncepcí má dost“. Je tomu totiž právě naopak: českému zdravotnictví peníze nechybějí, zato koncepci nemá žádnou.Ad 1) ČR dnes vydává na zdravotnictví zhruba 8 % hrubého domácího produktu, což je hranice, kterou považují experti Světové zdravotnické organizace za maximum rozumného podílu. (Co článek zcela pomíjí, je plýtvání ve zdravotnictví: většina expertů odhaduje, že představuje minimálně 30 % rozpočtu; to přiznává ostatně i ministr Rubáš.) Ad 2) Žádnému z dosavadních ministrů se však nepodařilo předložit materiál, který by měl charakter ucelené koncepce. Bez jasně stanovené státní zdravotní politiky se jen obtížně dostaneme k žádoucímu konsenzu o tom, co má a co nemá dostat přednost prioritní, kam je nutno se orientovat a dát prostředky. Nestalo se, a tak dochází ke stálým sporům, zejména mezi ministerstvem a lékaři, pro něž se zástupným problémem staly platy. Ty jsou ovšem skutečně mizerné, po pravdě ale nutno říci, že to není hlavní problém našeho zdravotnictví.

O co vlastně jde

Koncem března vyložily obě lékařské komory a Rubášovo ministerstvo Václavu Klausovi své představy o tom, jak problémy zdravotnictví, především jeho financování,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].