Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tichý a řádný prezident

Ne každému prezidentovi se podaří angažovat se v aktuálních politických sporech a současně zůstat nejpopulárnějším politikem své země. Ne každému se podaří zastávat úřad déle než jedno volební období.

Ne každému prezidentovi se podaří angažovat se v aktuálních politických sporech a současně zůstat nejpopulárnějším politikem své země. Ne každému se podaří zastávat úřad déle než jedno volební období. Ne každému se také podaří, že ho hlavou státu zvolí nejprve převážně pravicový a poté převážně levicový parlament. Toto umění prokázal třiasedmdesátiletý Árpád Göncz, který bude v nejbližších dnech znovu zvolen prezidentem Maďarska.

Tankem na Stalina

Árpád Göncz, vzděláním právník, zahájil politickou kariéru hned po konci druhé světové války jako osobní tajemník Bély Kovácse, předsedy konzervativní Nezávislé malorolnické strany. Spolu s ním byl také v roce 1947 deportován do SSSR. Do Budapešti se vrátil až v roce 1951 a začal studovat na Vysoké škole zemědělské. V říjnu 1956 se aktivně zapojil do protikomunistického povstání. Na prvním dobytém tanku se zúčastnil stržení monstrózního Stalinova pomníku v hlavním městě a bojoval na barikádách. Po pádu povstání byl uvězněn a odsouzen na doživotí. Po amnestii roku 1963 však byl propuštěn.Poté se živil manuální prací, pak překládal (hlavně klasiky americké literatury) a nakonec sám psal. Koncem osmdesátých let byl zvolen předsedou Svazu maďarských spisovatelů a tehdy se také stal zakládajícím členem liberální strany - Svazu svobodných demokratů. V důsledku dohody uzavřené s konzervativním Maďarským demokratickým fórem se po prvních svobodných volbách v roce 1990 stal hlavou státu.

Proti &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].