Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kam kráčí naše nejsilnější strana

Dlouho očekávaný text, formulující nově základní ideová východiska a záměry Občanské demokratické strany, spatřil zhruba před měsícem světlo světa. Na rozdíl od programových materiálů ODA a ČSSD není primárně určen voličské veřejnosti, ale má posloužit spíše potřebám strany samotné.

Dlouho očekávaný text, formulující nově základní ideová východiska a záměry Občanské demokratické strany, spatřil zhruba před měsícem světlo světa. Na rozdíl od programových materiálů ODA a ČSSD není primárně určen voličské veřejnosti, ale má posloužit spíše potřebám strany samotné. O jeho vypracování rozhodl už loni na podzim kongres ODS. Tehdy na něm zvítězilo mínění - navzdory názoru jejího předsedy a jeho nejvěrnějších - že strana potřebuje dlouhodobý politický program. Stoupenci této myšlenky si uvědomili, že straně hrozí ztráta dynamiky a ideové rozmělnění a že revoluční zásluhy a pouhá obhajoba statu quo přestanou lidi dříve či později bavit.Zatím neoficiální Politický program ODS má příští týden projednávat Výkonná rada. Osmnáctistránkový dokument nese zřetelné známky rukopisu Josefa Zieleniece. Projevuje se to mimo jiné v tom, že rozsahem nejdelší je kapitola věnovaná zahraniční politice. Příznačná je také diplomatická vyváženost formulací.

Staré nálepky a nové důrazy

Text se kupodivu vyvaroval toho, co bývá ozdobou podobných dokumentů a na co jsou zřejmě straničtí stratégové pyšní - totiž stranickobyrokratického jazyka. Úvodní pasáž podává nejzákladnější charakteristiky strany, jejích východisek a cílů. Přitom je zajímavé, jak autoři šetří výrazy, které by výslovně zařadily ODS do škály pravice-střed-levice nebo konzervatismus-liberalismus-socialismus. O tom, že by ODS byla stranou pravicovou, se nedočteme ani jednou, pouze jedenkrát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].