Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Blaničtí rytíři na cestě do NATO

Při jómkippurské válce nasadili Syřané své tankové zálohy na Golanských výšinách. Tři sta obrněnců, kterým velel bratr prezidenta Asada, se dostalo až do vzdálenosti pěti mil od mostu Benot Yacov, za kterým se otevírala volná cesta do Izraele.

Při jómkippurské válce nasadili Syřané své tankové zálohy na Golanských výšinách. Tři sta obrněnců, kterým velel bratr prezidenta Asada, se dostalo až do vzdálenosti pěti mil od mostu Benot Yacov, za kterým se otevírala volná cesta do Izraele. V útoku jim už kromě několika stovek izraelských záložníků nic nebránilo. Nakonec to ale nevyšlo: tankům došel benzin a nebylo jej z čeho doplnit. Izraelci totiž v noci dělostřelectvem a letadly zaútočili proti stovkám syrských nákladních vozidel, které přepravovaly munici a pohonné hmoty.Dokázali by stejně elegantním způsobem zasáhnout i čeští vojáci, kdybychom se nepohodli například s Poláky, jejich tankové brigády by stály na mostě přes Olši u Těšína a před sebou by měly volnou cestu na Ostravu? Naše armáda sice od Bílé hory nebojovala, když už ji ale nechceme zrušit, můžeme si alespoň představovat, jak by si s takovou „maturitní“ otázkou poradila. K úspěšnému složení zkoušky by musela mít dobré stratégy, vycvičené vojáky i spolehlivé zbraně. Nesmělo by chybět ani nezbytné sebevědomí. Odpověď na maturitní otázku tedy může naznačit, jak se naše armáda změnila od té doby, kdy byla cvičena pouze jako předvoj ruských vojsk k útoku na západní Evropu.

Pít, klít a střílet

Jenom stručný popis stavu, se kterým se setkal po svém nástupu do funkce první český ministr obrany Antonín Baudyš, nemůže vskutku vzbudit velkou důvěru v naše současné vyhlídky. Česká republika sice zdědila dvě třetiny armády, která byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].