Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Odvážná slova nestačí

Rozruch okolo obvinění šéfa sekretariátu ODA Josefa Reichmana z podvodu a jeho nervové zhroucení jen potvrdily dojem, že se předáci ODA až do vyčerpání zabývají pouze svým padesátimilionovým dluhem u Kreditní a průmyslové banky, případně ještě tajnými službami.

Rozruch okolo obvinění šéfa sekretariátu ODA Josefa Reichmana z podvodu a jeho nervové zhroucení jen potvrdily dojem, že se předáci ODA až do vyčerpání zabývají pouze svým padesátimilionovým dluhem u Kreditní a průmyslové banky, případně ještě tajnými službami. Kdo přihlížel nedávnému sněmu Aliance v Hradci Králové, se ale mohl přesvědčit, že to není úplně pravda. Byl předložen a posléze přijat důležitý a především zajímavý dokument - hospodářský program ODA. V politických kuloárech se o něm hovoří jako o „liberalizačním“ nebo „prorůstovém programu“. Zůstal ovšem prakticky stranou zájmu médií, a to nikoliv kvůli nepozornosti novinářů, ale díky ODA samotné. Její politické špičky se v poslední době věnují hlavně rozvíjení prapodivných konspirativních teorií, z kuloárů dokonce probleskují informace o vystoupení ODA z vládní koalice. Přesto ale hospodářský program Aliance za zmínku stojí.

Liberalizační, či prorůstový?

Již delší dobu se mezi ekonomy diskutuje o tom, zda česká ekonomika potřebuje nový razantní, „liberalizační“ a „prorůstový“ program. Prorůstový proto, že otázka hospodářského růstu (5 - 7 %), kterého můžeme, nebo nemusíme v příštích letech dosáhnout, nabývá na stále větší důležitosti. A to nejenom ekonomicky, ale především politicky. Růst okolo tří procent je v západní Evropě vcelku běžný a stěžejní se tedy stane, jak rychle doženeme tamější životní úroveň. Stále více občanů bude přirozeně své sociální postavení se Západem srovnávat, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].