Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Přehlídka minimálních cen na burze pokračuje

Během uplynulých šesti seancí, které proběhly od nucené burzovní přestávky, klesly ceny nejdůležitějších akcií o téměř čtyři a půl procenta. Oficiální burzovní cenový index se zastavil na nejnižší hodnotě v posledních dvou letech - 466 bodech.

Během uplynulých šesti seancí, které proběhly od nucené burzovní přestávky, klesly ceny nejdůležitějších akcií o téměř čtyři a půl procenta. Oficiální burzovní cenový index se zastavil na nejnižší hodnotě v posledních dvou letech - 466 bodech. Do tohoto indexu nejsou ještě zahrnuty akcie z druhé vlny, kterých se investoři konečně dočkali minulou středu. Ale ani tyto akcie velkou slávu na burze neudělaly. Jejich ceny šly během tří dnů většinou dolů (viz grafy). Jednou z mála výjimek, jejichž kurz se pohybuje nad validačním číslem (určitá umělá cena, kterou burza přiřazuje novým akciím), jsou akcie Synthesie.Zklamání přinesly i objemy obchodů. Minulý týden se na burze prodaly cenné papíry za téměř dvě miliardy korun, což je samo o sobě slušný výsledek. Když ale vezmeme v úvahu, že počet obchodovaných emisí na burze se ve středu zvýšil o 677 titulů, není se čím chlubit.

Dění na kapitálovém trhu tedy můžeme stručně charakterizovat slovem deprese, a celkovou náladu označit za silně pesimistickou. Podle některých analytiků je však právě toto stav, kdy se ceny akcií mohou odrazit na dlouhou cestu vzhůru. Ani největší optimisté však neočekávají, že by k tomu mohlo dojít příští týden nebo během čtrnácti dnů. Investoři budou zřejmě ještě nějaký čas vyčkávat na „vyhlášení nákupní ofenzivy“. Nikdo totiž nemá chuť dnes kupovat akcie, když je bude moci pořídit za pár dní levněji. Navíc u většiny titulů z druhé vlny ještě nebyla stanovena tržní cena (nikdo nedával pokyn k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].