Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nový program starých tváří

Na dvě stě padesát delegátů osmé celostátní konference Občanské demokratické aliance mělo o víkendu v Hradci Králové nelehký úkol. Tváří v tvář třetinovému poklesu volebních preferencí a aférám kolem stranického financování a BIS měli zvolit nové stranické vedení a schválit nový program.

Na dvě stě padesát delegátů osmé celostátní konference Občanské demokratické aliance mělo o víkendu v Hradci Králové nelehký úkol. Tváří v tvář třetinovému poklesu volebních preferencí a aférám kolem stranického financování a BIS měli zvolit nové stranické vedení a schválit nový program. Z čistě technického hlediska se jim podařilo obojí: za předsedu byl opět zvolen Jan Kalvoda a delegáti zastupující 2 400 členů ODA (na konferenci byl tedy skoro každý desátý člen) schválilo i programové teze, s nimiž by strana měla jít r. 1996 do parlamentních voleb. Otázkou zůstává, zda to postačí k tomu, aby strana opět získala pověst seriozní a politicky odpovědné formace.

Muž středu

Podobně jako listopadový kongres ODS i královéhradecké jednání ODA se točilo kolem tří bodů. Prvním jsou personální otázky, které byly v případě Aliance poznamenány především oběma zmíněnými aférami. Kdo ale čekal, že Jana Kalvodu v Hradci Králové potká osud Petra Čermáka, byl zklamán. Kalvoda nejen že byl opět zvolen většinou 174 hlasů (proti bylo pouhých 23, zdrželo se 30), ale jeho kontraverzní postup kolem BIS byl delegáty podpořen i v závěrečném usnesení. Skutečnost, že zůstal ve funkci (stejně jako všichni místopředsedové s výjimkou Daniela Kroupy, kterého nahradil Jiří Skalický), není až tak překvapivá, uvědomíme-li si, že ODA momentálně ve svých řadách nemá jinou osobnost, která by byla schopna integrovat různé stranické proudy (na straně jedné jde především o Vladimíra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].