Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Aféra pro média

Francouzská média nyní nebývale zaměstnává velký skandál - pokus o vyhoštění pěti amerických diplomatů obviněných v Paříži z ekonomické špionáže.

Francouzská média nyní nebývale zaměstnává velký skandál - pokus o vyhoštění pěti amerických diplomatů obviněných v Paříži z ekonomické špionáže. Aféra však patří k těm, jež jsou skutečně určeny k zaměstnání sdělovacích prostředků. Při hledání odpovědi na otázku, proč musíme vycházet z nedávné minulosti i z nejnovějšího vnitropolitického dění. Zároveň nesmíme zapomenout, že Francie prochází obdobím prezidentské kampaně, která se nachyluje do své závěrečné části.

Kde vzít peníze na kampaně

V posledních letech se ve Francii nevídaně rozbujela korupce a hospodářská kriminalita. Tyto nešvary prorostly do všech částí společnosti, a proto se nelze divit, že se týkají i politického života. Svědčí o tom nezanedbatelný díl právě vyšetřovaných případů a soudních procesů s bývalými i současnými stranickými funkcionáři a vládními činiteli. Odmyslíme-li si vysloveně osobní zištné důvody, hlavní pohnutka zůstává stále stejná: potřeba financovat kampaně, popřípadě stranickou činnost. Ve Francii sice existuje ústavou zaručená státní dotace politického života, ta však za požadavky doby - mírně řečeno - pokulhává. Jestliže se tedy potřebné prostředky shromažďují různými způsoby, včetně nezákonných, lze si buď hrát na nevědoucího, nebo jen smutně krčit rameny.I Edouard Balladur, nejžhavější kandidát na úřad prezidenta, potřebuje pro svou kampaň hodně peněz. Navíc přichází ze stejného politického tábora - Sdružení pro republiku - jako jeho největší sok, Jacques…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].