Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

USA-KLDR

Prezident Clinton prohlásil, že severní Korea držela pilota Bobbyho Halla „příliš dlouho”. Hall byl 17. prosince sestřelen nad severokorejským územím a po vyšetřování a na rozhodný tlak Clintonovy vlády byl v noci na pátek propuštěn. Clinton řekl, že Spojené státy za to KLDR neposkytly žádné ústupky.

Francie

Islámští fundamentalisté se chtěli zmocnit na letišti v Alžíru pokud možno dvou letounů najednou, píše Le Figaro k nedávnému únosu letadla Air France, když čtyři alžírští fundamentalisté zavraždili při únosu letounu tři rukojmí. Podle listu teroristé zamýšleli unést ještě letoun Air Inter, který právě přistál. Než však stačili záměr uskutečnit, jeho pilot uzavřel všechny dveře, požádal o naléhavé povolení ke vzletu a bez doplnění paliva odstartoval.

Bosna a Hercegovina

V bihačské enklávě na západě Bosny pokračovaly v noci na pátek tuhé boje bez ohledu na dočasnou dohodu o zastavení palby, která se podle zdrojů OSN jinde v Bosně vcelku dodržuje. Ohrožuje to dosažení dohody o všeobecném příměří, která by měla vstoupit v platnost od 1.ledna.

Slovensko-Maďarsko

Slováci žijící v Maďarsku jsou odhodláni stěžovat si na politiku maďarské vlády vůči menšinám v Radě Evropy ve Štrasburku, pokud nezískají ani pomoc slovenské vlády při vydávání svého náboženského časopisu Cesta, pravda a život. V rozhovoru pro bratislavský list Smena to prohlásila šéfredaktorka zmíněného listu Ildikó…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].