Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Z křesťanského politika policejním prezidentem

Z křesťanského politika policejním prezidentem

„To, že budu pod ohromným tlakem, jsem očekával. Ale nejsem zvyklý na přílišnou publicitu. Je to opravdu tvrdé,“ říká Stanislav Novotný, šéf české policie.

Mgr.Stanislav Novotný se narodil v roce 1960 v Pelhřimově. V roce 1984 dokončil právnickou fakultu. Vzhledem k režimu odmítl vykonávat právní praxi, do roku 1990 vystřídal několik zaměstnání, např. topiče, sanitáře nebo knihovníka. Je ženatý, má dvě dcery.

Po listopadu 1989 jste vstoupil do politiky, ale dlouho jste nevydržel, sotva půl roku. Proč jste odešel z KDS?Byl jsem jedním z ustavujících členů Křesťansko-demokratického klubu při Hnutí za občanskou svobodu. To bylo těsně před listopadem. 10.prosince 1989 se klub změnil v politickou stranu. Křesťansko-demokratické hnutí mělo velký vliv na formování západních ekonomik po druhé světové válce. Přál jsem si, aby se u nás objevil subjekt, který by podobným způsobem pojímal křesťanství v politice. Nesouhlasil jsem ale s tehdejší předvolební koalicí s lidovou stranou, to bylo o něčem úplně jiném. Taky lídři této strany ve mně nevzbuzovali důvěru, byli v politice i za komunistů.V červnu 1990 jste nastoupil na federální ministerstvo vnitra. Z perspektivního křesťanského politika jste se stal řadovým policejním úředníkem.Tehdy muselo z ministerstva odejít mnoho příslušníků Státní bezpečnosti a resort zoufale sháněl nové lidi. Jako právník jsem měl k té práci blízko. Navíc jsem si uvědomil, že změny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].