Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Naše ambice byly trestuhodné

Naše ambice byly trestuhodné

říká ministr průmyslu a obchodu ČR VLADIMÍR DLOUHÝ v rozhovoru pro Respekt

Ing. Vladimír Dlouhý, CSc. (1953) studoval ekonomii (obor ekonomicko-matematické výpočty) na Vysoké škole ekonomické v Praze a na univerzitě v Lovani (Belgie). Po studiích krátce učil na VŠE a od roku 1983 byl nejprve vědeckým pracovníkem a pozdějí zástupcem ředitele Prognostického ústavu ČSAV. Až do konce roku 1989 byl členem KSČ.V listopadu 1989 byl Dlouhý jmenován místopředsedou vlády národního porozumění s předsedou Státní plánovací komise. Následující rok byl za OF zvolen poslancem Federálního shromáždění a jmenován ministrem hospodářství ČSFR. Dnes je ministrem průmyslu a cestovního ruchu a místopředsedou Občanské demokratické aliance. Je ženatý, má dvě děti a v oficiálním životopise jako koníčky uvádí literaturu a hudbu.

Můžete jako ministr vlády vyjmenovat nějaká pozitiva, která mělo závažné rozhodnutí vlády pozastavit vydávání akcií z kupónové privatizace?Nemohu.Vy osobně jste to rozhodnutí podpořil, nebo ne? Viděl jste to tenkrát jinak?Použiji citátu jednoho svého kolegy: Lyžovat se má v zimě, ne když rostou borůvky. Domnívám se, že to bylo účelné v listopadu.

Reforma čeká i Západ

Země ES ve svém přístupu k východním sousedům stále kopírují bývalou železnou oponu. Kdy se podle vás tento přístup změní?Poslední vyhlášení významného člena francouzské vlády například tvrdí, že je paradoxní hledat integraci západních zemí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].