Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Skandál nad Seinou

Francouzská státní diplomacie velice těžko nesla svou nepřítomnost na madridské mírové konferenci o Středním východě.

Francouzská státní diplomacie velice těžko nesla svou nepřítomnost na madridské mírové konferenci o Středním východě. Právě tato nepřítomnost nabízí klíč k porozumění neuvěřitelné aféry „Habaš“, která v nedávných dnech způsobila skutečné politické zemětřesení uvnitř socialistické moci Francie. Aféra, která dala gaullistické i liberální opozici takovou příležitost k volebnímu startu (jak pro regionální volby v březnu, tak i pro příští volby parlamentní), o němž se jí ještě před měsícem ani nesnilo.

Vládní krize je sice zažehnána, díky nepřítomnosti komunistických poslanců na mimořádném parlamentním zasedání 11.února se opozici vládu svrhnout nepodařilo, ale aféra zcela nechtěně ukázala veřejnému mínění mezinárodní oslabení mocenských pozic galského kohouta.

Přitom „léčebný“ pobyt George Habaše, palestinského předáka Lidové fronty za osvobození Palestiny (PLFP), v pařížské nemocnici se dá vysvětlit už dlouholetou tradicí francouzské pomoci Palestincům, kterou nezapřou ani historičtí gaullisté. Kdyby tohle gesto zůstalo v tajnosti, jak se původně předpokládalo, mělo posloužit k otevření zadních vrátek, kudy by se francouzská diplomacie chtěla připomenout mírovému procesu na Středním východě.

Prezident o ničem nevěděl

Aféra sama, která nakonec stála místo několik vysokých státních úředníků, nikoli však ministrů, je klasická. Když se 29.ledna večer francouzští televizní diváci dozvěděli, že do pařížské nemocnice …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].