Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

George Bush a New Hampshire

Jednou z mnoha zvláštností americké politiky je nepřiměřený význam státu New Hampshire v procesu volby prezidenta Spojených států. New Hampshire je malý stát v nejsevernější části Nové Anglie.

Jednou z mnoha zvláštností americké politiky je nepřiměřený význam státu New Hampshire v procesu volby prezidenta Spojených států. New Hampshire je malý stát v nejsevernější části Nové Anglie. Je převážně zemědělský, s vysokým procentem bílého obyvatelstva a těžce postižený současným hospodářským poklesem. Tradičně se zde konají první ze série primárek, na nichž Demokratická a Republikánská strana volí své kandidáty pro prezidentské volby. Celý proces potom vrcholí v srpnu na stranických sjezdech, na nichž je nominován kandidát zvolený většinou států. K politickým kláním dochází samozřejmě i před těmito prvními primárkami, po nichž pak následuje ještě celá řada dalších voleb. V New Hampshire se nicméně může rozhodnout o celém dalším osudu kandidáta.

George Bush, dlouholetý obyvatel nedalekého Kennebunkportu ve státě Maine, to dobře ví. Během své první prezidentské kampaně v roce 1980 se těšil v New Hampshire značné podpoře, ale nakonec svoji kandidaturu stáhl, když zde byl poražen Ronaldem Reaganem. V roce 1988, když musel čelit silnému protikandidátovi, senátoru Bobu Doleovi z Kansasu, zde přesvědčivě zvítězil a dokázal, že jeho kandidaturu na prezidenta je třeba brát vážně. Tehdejší Bushův úspěch v New Hampshire byl všeobecně pokládán za rozhodující zvrat v jeho do té doby nemastné neslané kampani, a Bush také odměnil zdejšího guvernéra Johna Sununu, jenž vedl jeho kampaň v tomto státě, postem šéfa štábu v Bílém domě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].