Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co říkáte situaci na dole Handlová?

Co říkáte situaci na dole Handlová?

Může k něčemu podobnému dojít u vás?

Odpovídají předáci českých hornických odborů

Petr Hřib, předseda Moravsko-slezského sdružení pracovníků v hornictví s působností na dolech OKD, ČSM a jihomoravských lignitových dolech.Horníky v Handlové podporujeme. Platy na dolech tam a u nás jsou nesrovnatelné: náš průměrný výdělek se pohybuje kolem 6.800 korun. Až stát přestane doly dotovat, je pravděpodobné, že platy horníků půjdou dolů. Pak by se časem mohlo stávkovat i tady.

Zdeněk Holub, místopředseda závodního výboru Federálního odborového svazu na dole Kladno.Požadavky horníků na dole Handlová podporujeme. Ani my nejsme vzhledem k růstu životních nákladů se svými platy (6.200 měsíčně) příliš spokojeni. Handlovští mají ještě o 1.500 korun méně, to je naprosto neúnosné. Naši havíři byli doposud zvyklí, že na tom byli finančně líp než zaměstnanci jiných odvětví. Teď už to tak není. Uspokojil by je průměrný plat kolem sedmi a půl tisíce korun.Pokud podnik přistoupí k otázce platů citlivě, Handlová nám nehrozí. O zvýšení hornických mezd už jednáme a vedení je našim požadavkům přístupné.

Rudolf Delong, zástupce koordinačního odborového orgánu na dole Darkov v Karviné.Stanovisko našeho odborového orgánu vám podat nemohu, můj osobní názor však je, že havíři v Handlové mají pravdu. Platy horníků nerostou tak, jako u pracovníků v jiných resortech. Jedním z důsledků je, že máme velké problémy s náborem. Lidem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].