Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Atentát v Budapešti

Den před vánoci, ráno 23.prosince, se někdo pokusil na silnici vedoucí k budapešťskému letišti Ferihegy vyhodit do vzduchu autobus vezoucí židovské vystěhovalce z Ruska.

Den před vánoci, ráno 23.prosince, se někdo pokusil na silnici vedoucí k budapešťskému letišti Ferihegy vyhodit do vzduchu autobus vezoucí židovské vystěhovalce z Ruska. Pomocí dálkového ovládání explodovalo sto kilogramů výbušnin, umístěných v autě zaparkovaném u jedné silnice. Taková akce nemá v Maďarsku dosud obdoby. Nakonec bylo poškozeno jenom jedno doprovodné policejní auto, ale dva policisté byli vážně zraněni.

MALÉV přepravuje židovské vystěhovalce ze Sovětského svazu do Izraele od roku 1988. Od té doby přišly na jeho adresu již víckrát výhrůžky od radikálních palestinských organizací. Nejvážněji vypadala situace v březnu 1990, na první výročí parlamentních voleb. MALÉV tehdy dokonce na krátkou dobu přepravu uprchlíků zastavil, za což byl kritizován nejen doma, ale i v zahraničí. Obul se do něj např. americký kongresman maďarského původu Tom Lantos, kterému zachránil před Němci život legendární Wallenberg.

„Alija“ už čtvrtý rok

Kdo to mohl udělat, proč právě den před vánoci? Jaká byla bezpečnostní opatření? Jaká je spolupráce mezi izraelskými a maďarskými bezpečnostními orgány? Izraelský velvyslanec v Budapešti David Kraus (který mimochodem pochází z Dunajské Stredy a vypadá jako Šamir, malý, nekompromisní muž s knírkem) soudí, že cílem atentátu bylo zřejmě přerušení mírových jednání o Blízkém východě. Takový zájem mohou mít pouze radikální arabské organizace či země.

O nové vystěhovalce, kteří cestují do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].