Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Boj o voliče ještě neskončil

Boj o voliče ještě neskončil

Do voleb zbývá pět dnů

Poslední předvolební šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) přineslo překvapení, ze kterého se tentokrát radovala levice. Podle průzkumu se totiž dosavadní raketový nástup Občanské demokratické alince (ODA) proměnil v kolaps, který stranu vrátil k pětiprocentní hranici volebních preferencí. O několik procent naopak vzrostl počet stoupenců sociální demokracie, Liberálně sociální unie (LSU), Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) a českých i slovenských komunistů.

Kubátův hazard s voliči

Vzestup levice lze zřejmě vysvětlit poklesem počtu nerozhodnutých občanů. V polovině května bylo v obou republikách váhajících kolem 20%, zatímco dnes jich je pouze 14% v Česká republice a 10% na Slovensku. S trochou rizika proto můžeme předpokládat, že na konto levice přibyly hlasy těch, kteří by levicové strany nakonec volili stejně. Nárůst levice tedy není třeba dramatizovat; zveřejněná čísla neukazují zásadní obrat v názorech voličů a s výjimkou Mečiarova HZDS, které si polepšilo o 6%, se pohybují v rámci tříprocentní statistické chyby.Mimo ODA si v předvolebních preferencích nepohoršily ani pravicové strany. Nicméně propad Občanské demokratické aliance z druhého místa v ČR - v polovině května měla okolo 10%, nyní pouhých šest - je pro pravici šokem. Zpráva IVVM jej dává do souvislosti s nedávným výrokem ministra zemědělství ČR a předního kandidáta ODA Bohumila Kubáta. Ten ve svém volebním klipu prohlásil, že „dnes už ví, že listopad 89 byl podvod komunistů“ a že „Rychetští, Jičínští a Pithartové chrání komunisty“. Kubátův hloupý atak na politiky OH byl o to překvapivější, že v bídné úrovni televizních šotů si ODA dosud vedla velmi dobře.Odpověď Petra Pitharta na sebe nenechala dlouho čekat: „Pokud má pan ministr Kubát na mysli, že chráním lidi, kteří si stejně jako on podali přihlášku do komunistické strany těsně před listopadem 89, pak se nemýlí.“ Nemá smyl spekulovat zda za uvedený pokles stoupenců ODA může skutečně B.Kubát nebo statistická chyba IVVM. Z globálního pohledu totiž nejde o nic dramatického. Podle průzkumu AISA jsou voliči ODA lidé pravicově orientovaní a lze si jen těžko představit, že by během týdne přeběhli do Komárkova tábora. Jejich případné rozčarování z ODA proto může spíš znamenat hlasy pro Klausovu ODS. A to na základním rozložení sil levice a pravice nic nemění.

Nic není rozhodnuto

Z posledních dat IVVM vyplývá, že 72% občanů v České republice a 78% na Slovensku je už definitivně rozhodnuto, komu dá svůj hlas. Zbytek ovšem možná ještě názor změní. Připočteme-li k tomu ty, kteří se dosud nerozhodli pro žádnou stranu, zjistíme, že v Čechách se stále bojuje o dva z pěti hlasů a na Slovensku o tři z deseti. Je tedy patrné, že volby nejsou ani zdaleka rozhodnuty a do konečného umístění stran může ještě zasáhnout volební kampaň.Z čísel výzkumu je však možno vysledovat trvající rozdělení česko-slovenské společnosti. Připomeňme si: sociologická data už dlouho ukazují, že na Slovensku zvítězí národnostně a levicově orientované strany (HZDS, SDĽ, SDSS, SNS a SKDH), zatímco v Čechách, byť možná těsnou většinou, vyhraje pravice (ODS, ODA, KDU-ČSL, případně OH). Ve federálním měřítku tak pravděpodobně vznikne situace, kdy oba politické tábory budou dostatečně silné na to, aby se vzájemně dokázaly blokovat. A to neobyčejně zkomplikuje či možná úplně zabrání vzniku parlamentní většiny nutné pro schválení nové federální vlády. Nutným následkem bude rozpad ČSFR.V několika dnech, které ještě do voleb zbývají, ovšem může dojít k nejrůznějším věcem, a mnohým změnám. Každopádně poslední slovo bude mít jedenáct a půl miliónů oprávněných voličů. Nedá se vyloučit, že jejich kolektivní rozhodnutí udělá ze všech sociologických a politologických odhadů jen bezcenné cáry papíru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/1992 pod titulkem Boj o voliče ještě neskončil