Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Opičí láska

Když nějaká matka miluje své dítě způsobem, který ho zbavuje svobody, říká se tomu "opičí láska". Televizní pořady "Čtení pro tento den", vysílané v neděli v noci, jsou dokladem, že tento pojem má platnost daleko širší: tím nechutně hýčkaným děckem mohou být i disidentští literáti.

Když nějaká matka miluje své dítě způsobem, který ho zbavuje svobody, říká se tomu „opičí láska“. Televizní pořady „Čtení pro tento den“, vysílané v neděli v noci, jsou dokladem, že tento pojem má platnost daleko širší: tím nechutně hýčkaným děckem mohou být i disidentští literáti.

Eugen Brikcius patří k lidem, kteří měli odvahu své umělecké vize realizovat totálně. Mystifikace byla komponentou jeho projevů už tehdy, když na ekumenických seminářích v Jirchářích důsledně vystupoval v diskusi jen proto, aby přeříkal některý z důkazů existence Boží. Mystifikace byla základem jeho happeningů v zahradách pod pražským Hradem, na Kampě nebo ve sklepení Českého vysokého učení technického. A mystifikací nepochybně byly i jeho makaronské česko-latinsko- německé veršovánky, které k nám v disidentských časopisech občas doléhaly z Vídně.

Mystifikace si ovšem žádá přítmí a jistou dávku anonymity. Bohužel, autoři nekonečně dlouhého večera recitací vrhli Eugena i jeho rýmy takříkajíc do světel ramp. Bylo to podobně případné, jako kdyby někdo křehké verše haiku zhudebnil kmochovským pochodem.

Recitoval střídavě Brikciův vídeňský přítel herec Landovský a jeho pražský překladatel básník Šrut. Herec improvizoval poznámky, jež mezi přáteli a za pomoci tak velkého množství piva, jaké za produkce vypil, mohou působit okouzlujícím způsobem. Bohužel, obrazovka nabízela jen úporně křečovité nevtipno. Všichni účastníci sezení, kteří se ocitli v obraze, působili ostatně nemálo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].