Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Památník Lidice

Na pozemku Národního kulturního památníku v Lidicích bylo mocenským rozhodnutím komunistického režimu započato přede dvěma lety se stavbou nové monstrózní budovy.

Na pozemku Národního kulturního památníku v Lidicích bylo mocenským rozhodnutím komunistického režimu započato přede dvěma lety se stavbou nové monstrózní budovy. Návrh architekta Kuny (ani dobrý, ani vyloženě špatný) nevyšel ze soutěže, ale z přímého zadání. V objektu mělo být monumentálně koncipované muzeum a uvnitř i vně řada předimenzovaných děl „hánovské klaky“ pochybné úrovně. (Velmi špatné Simotovy reliéfy byly již před tím osazeny do gloriettu.)

Co dál s rozestavěnou budovou? - Na to měla odpovědět komise Obce architektů, jmenovaná na základě výzvy MNV Lidice na jaře 1990 (R.Koucký, J.Línek, Z.Lukeš, M.Masák, V.Šebek). Po dlouhém a složitém jednání a zvažování všech, i kompromisních variant se nakonec tato skupina rozhodla jednoznačně: konstrukci je třeba rozebrat a místo uvést do původního stavu. Důvody? Jedná se o svévolný zásah do prosté, ale přesvědčivé a především dokončené koncepce ze čtyřicátých let. Bombastická a nákladná expozice politického charakteru do dnešní doby nepatří. Finančně je několikanásobně levnější odstranit to, co už bylo postaveno, a obnovit zde sad, než stavbu dokončit.

Česká vláda, která má vyřknout poslední slovo, se však dosud nedokázala rozhodnout. Od léta se táhnou neplodná jednání, především na ministerstvu kultury. Objevují se nejrůznější nápady na využití, často od lidí, kteří v Lidicích v poslední době vůbec nebyli a kteří se domnívají, že stavba je dávno zcela dokončena. Tak by tu prý měly být: dětská ozdravovna …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].