Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jde o vzájemnou důvěru

Rozhovor s Franzem Neubauerem.

FRANZ NEUBAUER, narozen 10.5.1939, Velká Hleďsebe (Gross- Sichdichfür) u Mariánských Lázní. Dnes mluvčí sudetských Němců, zároveň prezident Bavorského svazu spořitelen a žirobank.

Pane Neubauere, při vašem setkání s premiérem Mariánem Čalfou v Mnichově 29.listopadu nedošlo ke sblížení stanovisek k otázkám majetku sudetských Němců. Jaké jsou vlastně požadavky Sudetoněmeckého krajanského spolku vůči ČSFR?

Jsem toho názoru, že do popředí bychom neměli stavět požadavky, ale otázku, zda jsme připraveni a schopni opět spolu a vedle sebe žít, a to způsobem, který má perspektivu do budoucnosti. Po staletí jsme spolu žili v prostoru Čech a Moravy k oboustrannému prospěchu, až vyvstal onen osudný nacionalismus, který měl tak nedozírné následky. Proč dnes, ve 20.století, nelze udělat to, co bylo možné před více než sto lety? Jinými slovy - měli bychom se konečně poučit z minulosti, z historie. Měli bychom konečně poznat, že to k ničemu nevede, když se vzájemně poškozujeme a pak se z toho viníme. Jsem téhož názoru jako pan Čalfa, že je třeba udělat konečnou čáru, avšak takovým způsobem, který je postaven na právním základě a který umožňuje pokojné soužití v budoucnosti.

Vždy jsme tvrdili - a to mi připadá zvlášť důležité - že chceme usilovat o takové urovnání mezi Němci a Čechy, se kterým mohou svobodně souhlasit obě strany. Také jsme neustále poukazovali na to, že nikdo nemá být vyhnán ze svého bydliště. To chci postavit do popředí: snahu poučit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].