Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čína

Jeden a půl roku uplynulo od krvavých událostí na náměstí Tchien-an-men a v Pekingu nenápadně začaly politické procesy s organizátory demokratického hnutí.

Jeden a půl roku uplynulo od krvavých událostí na náměstí Tchien-an-men a v Pekingu nenápadně začaly politické procesy s organizátory demokratického hnutí. Konkrétní informace o procesech jsou zatím minimální, je však známo, že mezi souzenými je i Liou Siao-po, literární kritik, o němž se ve druhé polovině 80.let hovořilo jako o „nezkrotném černém koni“, který se ve svých nekompromisních soudech nezastaví před ničím.

Neveřejné procesy byly zahájeny bezpochyby po zralé úvaze - emoce vychladly, odpor národa se proměnil v apatii a pasivní čekání na to, až vymře vedení strany a státu; vlna rozhořčení ve světě odpadla a o slovo se znovu hlásí pragmatické zájmy hospodářské i politické. Katům z Tchien-an- menu se pomalu daří obnovovat dočasně přerušené kontakty se světem, USA znovu udělily Číně pozastavenou doložku nejvyšších výhod a především: svět má teď aktuálnější starosti.

Mezi těmi, kdo jsou dnes v Pekingu souzeni, je také Liou Siao-po (Liu Xiaobo), literární kritik a vysokoškolský učitel zatčený krátce po zásahu armády 4.června. Jeho osud, příznačný pro radikální část čínské inteligence, svým způsobem ztělesňuje osud čínské „perestrojky“ 80.let. Po nadšeném rozletu do světa přišlo hlubší pochopení podstaty čínského problému; pokus o jeho důsledné řešení však narazil na odpor stranických představitelů, kteří přes vnější ujišťování o modernizaci zůstávají svým myšlením v období nesmiřitelného třídního boje.

Liou Siao-po (nar.1955) patří ke generaci,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].