Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bude nutné politické střetnutí?

Kupónovou privatizaci dosud nikdo nedefinoval z pohledu ekonoma, obchodníka ani podnikatele, a přitom se s ní nakládá jako s politikem.

Spory o budoucnost kupónové privatizace, stejně jako zprávy o možném brzkém a „rozhodujícím utkání“, nabyly v posledních deseti dnech na intenzitě. Polemika se vyhrotila a nepokračuje, bohužel, věcnou diskusí.

V minulém čísle Respektu jsme přinesli rozsáhlý článek týkající se sporu o termín zahájení kupónové privatizace mezi jejími autory (tedy především FMF) a ministerstvem pro privatizaci ČR. Ministerstvo pro privatizaci se brání harmonogramu pro kupóny, jelikož se obává, že by se tím z celého posuzování projektů stala fraška. FMF má strach z nedozírných politických a ekonomických důsledků posunutí termínu (střet s termínem voleb, politizace privatizačního procesu, prostor pro neprůhledné metody atd.).

Předrážděné reakce

Ministr Klaus v rozhovoru pro úterní MF Dnes spory s ministerstvem pro správu národního majetku a jeho privatizaci popřel a řekl, že jde spíše o zásadní neshody mezi jeho ministerstvem a ministerstvem pro privatizaci na jedné straně a ministerstvem průmyslu ČR pana Vrby na straně druhé. Polemika se mezitím přenesla do politické roviny, která s sebou přináší osobní útoky a neadekvátní, předrážděnou reakci obou stran. Václav Klaus jako důsledný obhájce kupónů několikrát zopakoval, že ministr Vrba dělá vše proto, aby kupónovou privatizaci sabotoval. Jan Vrba, který se přihlásil k OH, odpověděl, že Václav Klaus posuzuje celou věc z pohledu makroekonoma a snaží se ji zpolitizovat.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].