Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Podporovat ideály, ne politiky

Bill Bradley je demokratický senátor za stát New Jersey. V r.1990 byl potřetí zvolen na šestileté funkční období. Je členem Finančního výboru Senátu se soudní pravomocí v oblasti daní, obchodu a dalších finančních záležitostí a předsedou Subkomise pro deficit, správu dluhů a mezinárodní pohledávky. Absolvoval Princetonskou univerzitu v New Jersey, potom studoval jako stipendista v Oxfordu a před svým zvolením do Senátu v r.1978 působil jako profesionální hráč košíkové.

V americké zahraniční politice převažuje snaha o zachování jaltského systému, i když už prakticky nefunguje. Z jakého důvodu se Spojené státy staví za zachování současné podoby Sovětského svazu a proč nepodporují ty sovětské republiky, které odmítají podepsat novou svazovou smlouvu?

Zvykat si na změny je vždy obtížné a v posledních několika letech se událo mnoho změn - ve východní Evropě, v Sovětském svazu, Latinské Americe, Bush nahradil Reagana… Existence toho, čemu říkáte jaltský systém, rozdělení světa na východ a západ, bylo dlouhou dobu v zájmu Spojených států a věřím, že v zájmu celého světa. Nyní přecházíme od zahraniční politiky, která je určována tím, s čím Spojené státy nesouhlasí, k zahraniční politice definované tím, za čím Amerika stojí - je to mnohem křehčí škála hodnot jako demokracie, svobodné trhy a další zásady.V případě Sovětského svazu Bushova administrativa argumentovala tím, že v současné době je v americkém zájmu podporovat dosavadní strukturu SSSR,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].