Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pro Grossmana

Posledního školního dne to spěchalo: že honem musím na tiskovku herců Divadla na zábradlí do Klubu spisovatelů.

Posledního školního dne to spěchalo: že honem musím na tiskovku herců Divadla na zábradlí do Klubu spisovatelů. Měla jsem jiný program, ale zašla jsem aspoň na chvíli. Bylo tam plno a zrovna se hrály dvě koncepce divadla - Grossmanova a Gillarova. „Hrály“ je zcela případný výraz. Kdybych nevěděla, že v divadle byly vleklé spory mezi herci na jedné a režisérem Grossmanem a dramaturgem Steigerwaldem na druhé straně, byla bych to skutečně mohla považovat za agenturní herecké představení. Rozdíl mezi koncepcemi divadla (kvůli kterým spor údajně vznikl) byl podán takto: Grossmanova - komická (četl L.Mrkvička), Gillarova - patetická (četl J.Přeučil).

V pondělí 1.7. mi jeden známý pražský herec řekl, že by mi rád přišel vysvětlit, jak to v pražských divadlech je a co vlastně dělá Divadelní obec. Zajímalo mne to, ale zatím se neohlásil.

Ve středu 3.7. byla tiskovka v Divadle na zábradlí. Pořádal ji nový ředitel divadla J.Grossman, hlavním mluvčím na jevišti byl K.Steigerwald. Nejprve se zdálo, že jsme se sešli, abychom o věcech pomlčeli. To bylo divné (i když asi docela správné). Důležitou informaci podal K.Steigerwald, když ozřejmil provozní smysl zamýšlené reorganizace divadla. Dosud měli herci pevné platy a bylo lhostejné, kolik kdo odehrál představení. Takže ti, co hráli hodně, brali za představení v průměru 150 korun, kdežto ti, kteří se v divadle moc neukázali, brali za představení v průměru 1.500 korun. Od příští sezóny chce proto vedení divadla uzavírat s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].