Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Velká privatizace se blíží

Kupónová privatizace se blíží. Je proto načase začít se zabývat otázkou, jak tato metoda ovlivní ekonomickou reformu a zejména její makroekonomickou část.

Kupónová privatizace se blíží. Je proto načase začít se zabývat otázkou, jak tato metoda ovlivní ekonomickou reformu a zejména její makroekonomickou část.

Jednou z hlavních součástí reformy je opatrná rozpočtová a peněžní politika, jejíž cílem je stabilní ekonomické prostředí. Je dokázáno, že v situacích, kdy se roztočí inflační spirála a vzroste absolutní výše úroků, nedokážou se rozumně a tržně chovat ani zdravé firmy, natož spotřebitelé. Provádět ekonomickou reformu v nestabilním prostředí prostě nelze; o tom se už částečně přesvědčili v Polsku.

Opatrnou finanční a rozpočtovou politiku tvoří několik nástrojů - přebytkový rozpočet, nízká emise úvěru, stabilní kurs koruny atd. Že tato politika funguje, dokazuje podstatné snížení inflace od počátku roku: v lednu 25,8%, v únoru 7%, v březnu 4,7% a v dubnu už jenom 2%.

Boj s inflací je tedy jedním z hlavních makroekonomických cílů reformy a je prováděn především plošnou vládní politikou. Na druhé straně stojí privatizace, která je hlavním mikroekonomickým cílem, protože se týká především podniků a občanů. Co se stane, jestliže se - jak tvrdí mnoho ekonomů - tyto dva cíle zkříží?

Můžete šetřit, nebo si půjčovat

Často slyšíme, že velká privatizace a především kupónová metoda způsobí inflaci. Tento názor prozrazuje nepochopení či neznalost základních ekonomických principů.

Mluví se o tom, že mnoho lidí bude chtít své akcie prodat. Už to je sporné. Především bude záležet na vývoji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].