Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Centristické panoptikum

Po Gorbačovově prohlášení o nutnosti vybudovat centristickou linii se na sovětské, ale spíš jen na moskevské politické scéně náhle vynořila nová organizace.

Po Gorbačovově prohlášení o nutnosti vybudovat centristickou linii se na sovětské, ale spíš jen na moskevské politické scéně náhle vynořila nová organizace. Jmenuje se Centristický blok politických stran a hnutí (CBSPH). Jeho předseda Vladimir Vasiljevič Voronin upoutal mou pozornost na demonstraci, kterou v Moskvě na Manéžním náměstí uspořádalo na podporu Borise Jelcina a za odstoupení Michaila Gorbačova hnutí Demokratické Rusko. V.V.Voronin se snažil dostat ke slovu, ale několikasettisícový dav ho vypískal. Když demonstrace končila, střemhlav prchl do bezpečí hotelu Moskva, jehož vchod chránila řada milicionářů. V hotelovém úkrytu nabyl pod dohledem osobní gorily odvahy a prohlásil:

Dokud nebude kultury a morálky lidu, nelze dosáhnout ničeho.

Jak ji chcete pozvednout?

Tím příkladem, jaký ukazuji já.

Proč nepořádá Centristický blok vlastní demonstrace?

Mohli bychom je pořádat, ale nevedou k praktickému výsledku. Odvádějí jen lidi od práce, odpočinku a od kultury. Kdyby místo toho šli do divadla, četli knihy nebo vychovávali své děti a vnuky, mělo by to větší užitek.

Ty statisíce na Manéžním jsou však výsledkem minulé politiky…

Jejím výsledkem je také ustavení Centristického bloku politických stran a hnutí. Máme jen tři zásady: lidská práva pro každého; dojít k cíli bez násilí v rámci zákonné ústavy; jsme proti všem různicím z národnostních, sociálních, politických a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].