Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Příliš přesná hranice mezi dobrem a zlem

Ve 2.čísle Přítomnosti se Jan Hloušek ve dvou krátkých statích zastal Saddáma Husajna ve jménu dialektiky. "Troufám si dokonce říci, že se projevila jistá euforie z toho, že jsme konečně jednou na správné straně.

Ve 2.čísle Přítomnosti se Jan Hloušek ve dvou krátkých statích zastal Saddáma Husajna ve jménu dialektiky. „Troufám si dokonce říci, že se projevila jistá euforie z toho, že jsme konečně jednou na správné straně. Hranice mezi Dobrem a Zlem se nám opět rýsuje s podezřele známou přesností: Saddám Husajn rozpouští lidi v kyselině a možná je to další Hitler.“

Svou intelektuální štítivost vůči nedialektičnosti projevil nejprve v rubrice Observatorium. Zlobí ho „sugestivní historická analogie“ mezi Saddámem Husajnem a Adolfem Hitlerem, kterou zveřejnil Hans Magnus Enzensberger v týdeníku Der Spiegel. Hlouškovo srdce naopak potěšil jistý R.Merkel, který v týdeníku Die Zeit spatřuje v uplatnění zastaralého konceptu spravedlivé války „atavismus reálné politiky“.

Po této vstupní letecké přípravě vyráží Jan Hloušek o dvě stránky dál v tučně vysázené poznámce k pozemní válce a trefuje se přímo do srdce měšťáka: „Český filistr uvyklý černobílému vidění se brání proti rozmývání hranice mezi Dobrem a Zlem.“ Tahle myšlenka mu zřejmě připadá tak nová a silná, že ji musel prodat v čísle dvakrát.)

Podnětem ke generálnímu útoku je provinění Vladimíra Justa, který - nepoučen dialektickým materialismem - vyjádřil v Literárních novinách (7.února) s nesnesitelnou jednoznačností své znechucení nad občasnými myšlenkovými výrony dvou moderátorů televizních zpráv.

Takovými důsledně „rozmytými“ kroky se uplatňuje dialektika J.Hlouška: Just podle něho "s úžasem zjišťuje, že Zvara…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].