Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pistole pro (krále) Husajna

Nestává se každý den, aby byla ve světě zadržena zásilka československých zbraní, navíc určená do oblasti válečného konfliktu. Minulý týden, ještě před zastavením palby na iráckém bojišti, byl v brémském přístavu odhalen vagón s československými pistolemi pro Jordánsko.

Nestává se každý den, aby byla ve světě zadržena zásilka československých zbraní, navíc určená do oblasti válečného konfliktu. Minulý týden, ještě před zastavením palby na iráckém bojišti, byl v brémském přístavu odhalen vagón s československými pistolemi pro Jordánsko. Tento stát, ať už z vlastních ambicí, nebo pod tlakem okolností, do poslední chvíle vystupoval jako spojenec Bagdádu a jordánský král Husajn se netajil sympatiemi ke svému iráckému jmenovci. Právě proti Jordánsku bylo vzneseno důvodné podezření, že porušuje protiirácké embargo OSN. Ve čtvrtek oznámil Pentagon, že americké jednotky nalezly v Kuvajtu zbraně a munici s jordánskými nápisy. Podle označení lze prý usuzovat na to, že byly dodány teprve v lednu.

Československá oficiální místa ani média své stanovisko k brémskému případu nezaujala. V úterý 26.února o něm informoval Čs.rozhlas, avšak pouze v ranním zpravodajství (5:00), a krátkou noticku přinesl denní tisk. Lidové noviny:

Celnice v Brémách včera zabránila vývozu československých pistolí do Jordánska. Podle informací z Brém měl být náklad z ČSFR v přístavu přeložen na jordánské plavidlo. Export zbraní byl zastaven, neboť Jordánsko se ve válečném konfliktu fakticky postavilo na stranu Iráku, odůvodnil rozhodnutí celnice její mluvčí.

V Německu publikoval 28.února mnichovský deník Süddeutsche Zeitung následující zprávu:

Munice z Brém vrácena odesílateli.

Zásilka munice určené pro Jordánsko byla ve středu odeslána z Brém zpět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].