Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Británie v krizi

Británie se připravuje na hospodářský pokles, který se pravděpodobně povleče delší dobu. Některá ekonomická rozhodnutí posledních několika let vlády Thatcherové zapletla hospodářství do bludného kruhu, z něhož se bude těžko vymotávat a který začíná bolet už i lidi se středně vysokými příjmy.

Británie se připravuje na hospodářský pokles, který se pravděpodobně povleče delší dobu. Některá ekonomická rozhodnutí posledních několika let vlády Thatcherové zapletla hospodářství do bludného kruhu, z něhož se bude těžko vymotávat a který začíná bolet už i lidi se středně vysokými příjmy. Nezaměstnanost začíná opět růst a tentokrát více zasahuje takzvané „bílé límečky“, tedy úřednictvo a inteligenci.

Několik donedávna senzačně úspěšných velkofirem zbankrotovalo a s nimi přes noc tisíce akcionářů. V jednom případě šlo o podnik, jehož akcie se za posledních deset let zhodnotily šestsetnásobně, ale před pár měsíci, jak se ve finančnické hantýrce říká, padly na nos. Několik prudce zkrachovalých firem je vyšetřováno pro podezření z defraudace - nebo přinejmenším dezinformace či nekalého obchodování - a několik ředitelů bylo zatčeno.

Krátce před vánocemi vyšlo najevo, že za posledních deset let se zdvojnásobil počet dětí, které žijí ve skutečné bídě (mizerné nevytápěné bydlení, špatná strava atd.). Jsou jich prý dva milióny, vesměs v rodinách žijících ze sociálního zabezpečení, často jen s jedním rodičem (podle statistik se teď až 40% dětí rodí mimo manželství), na které poměrný hospodářský rozmach prvních deseti let Thatcherové pozapomněl.

Pokusím se zde nastínit hlavní příčiny náhlého (nebo náhle zjištěného) úpadku. Třeba poslouží i československým ekonomům k zamyšlení.

Dvě z nich jsou vleklým následkem předchozí dlouholeté politiky labouristů,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].