Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Betonová flóra

Dne 16.3.1990 promluvil pan primátor Kořán k poslancům NVP a nabádal je, aby se rozhněvali. Vztek je prý nejlepší hnací silou, jen rozhněvaný poslanec může něčeho dosáhnout.

Dne 16.3.1990 promluvil pan primátor Kořán k poslancům NVP a nabádal je, aby se rozhněvali. Vztek je prý nejlepší hnací silou, jen rozhněvaný poslanec může něčeho dosáhnout. Nejsem poslancem NVP ani ničeho jiného, ale vztek mám a bohužel se obrací proti panu primátorovi a úřadu, který řídí.

Od poloviny ledna tohoto roku bojují občané Jižního Města II. proti výstavbě nového sídliště Flóra v bezprostřední blízkosti Krčského lesa. (Slušelo by se říci, že v blízkosti doslova intimní - mnohdy až pět metrů.) Už bývalý režim musil projektu udělit výjimku z předpisu, podle něhož nové stavby nesmějí stát k okraji lesa blíže než 50 metrů. Učinil tak 10.4.1987 prostřednictvím Odboru lesního a vodního hospodářství NVP. Les je už dnes obestaven sídlišti z mnoha stran a důsledky této nehorázné činnosti se začínají projevovat (změna výskytu některých druhů rostlin, řídnutí a vysychání porostu, větší devastace lesa způsobená jeho využíváním k denní rekreaci obyvatel). K tomu všemu připočítejte: přetížení metra ve špičkách (metro je jediným dopravním prostředkem, kterým je možné se z Jižního Města II. dostat do centra, kde většina místních obyvatel pracuje), nedostatečná občanská vybavenost stávajících sídlišť, vysoká hustota obyvatel. Situace nikterak růžová.Proč tedy ten vztek na pana primátora? Od ledna 1990 od nás dostal už několik dopisů, ve kterých jsme žádali o zrušení stavebního povolení na tuto stavbu, o přehodnocení územních plánů Prahy a upozorňovali jsme na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].