Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ČNR volí soudce

Ve středu nebo ve čtvrtek - 25. nebo 26. dubna - by mělo plénum ČNR hlasovat o návrhu nových soudců, který předložil podle podkladů ministerstva spravedlnosti Ústřední výbor Sdružení společenských organizací.

Ve středu nebo ve čtvrtek - 25. nebo 26. dubna - by mělo plénum ČNR hlasovat o návrhu nových soudců, který předložil podle podkladů ministerstva spravedlnosti Ústřední výbor Sdružení společenských organizací. Je to součást běžné agendy České národní rady: soudci jsou voleni na deset let, a je tedy jasné, že některým z nich končí funkční období, že jiní odcházejí do důchodu a je třeba na jejich místa zvolit soudce nové - vcelku by tedy nebylo nad čím se pozastavovat, kdyby ovšem… Kdyby ovšem charakteristiky soudců, které jsou vodítkem pro jejich volbu, nepředkládal ústřední výbor Sdružení, které je přímým pokračovatelem Národní fronty, kdyby charakteristiky vypadaly jinak, než vypadají, a kdyby nebylo dalších okolností.

Letošní volby soudců jsou poněkud odlišné od dřívějších v tom, že se do justice vracejí soudci v rámci rehabilitací. Jinak je praxe stejná jako dřív: ÚV SSU předložil návrh někdy koncem března, a to tak, že poslanci seznam sto deseti soudců a jejich charakteristiky dostali přímo na plénu, které mělo rozhodovat, popř. den předem. Za tak krátkou dobu nebylo možné ani prostudovat materiál, natož se o budoucích soudcích dozvědět něco bližšího. Charakteristiky, předložené poslancům, byly zpracovány naprosto formálně, nebylo z nich možno vyčíst ani to, zda navrhovaný kandidát soudil věci trestní nebo občanskoprávní, natož zda soudil politické procesy. Všichni navrhovaní soudci byli bez politické příslušnosti - ale nebylo uvedeno, odkdy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].