Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pohyb směr západ... a my

V roce 1991 je možné očekávat, podle odhadu západoevropských expertů, kolem 2,5 miliónu emigrantů ze SSSR. Toto číslo bude samozřejmě ovlivněno dalším politickým vývojem a zhoršováním hospodářské situace v Sovětském svazu.

V roce 1991 je možné očekávat, podle odhadu západoevropských expertů, kolem 2,5 miliónu emigrantů ze SSSR. Toto číslo bude samozřejmě ovlivněno dalším politickým vývojem a zhoršováním hospodářské situace v Sovětském svazu. Problém se bude zřejmě dotýkat především západních zemí, ale nevyhne se ani nám.

V samotném Sovětském svazu se názory na tuto otázku rozcházejí. Podle velvyslance SSSR při Evropských společenstvích Šemjatěnova jsou milióny jeho spoluobčanů připraveny vyrazit na Západ, jakmile sovětský parlament schválí zákon o svobodném cestování. Bývalý ministr vnitra SSSR Bakatin se naopak domnívá, že Západ se uprchlické vlny nemusí obávat, protože překážky pro vycestování budou pro řadu sovětských občanů nepřekonatelné. Ceny letenek i jízdného se mnohonásobně zvýšily a osobní auta vlastní v SSSR málokdo. Nejde však jen o legální cesty, očekávají se i přechody ilegální. Podle některých signálů se ozbrojené bandy ze SSSR, kde nemají co loupit, připravují rozšířit pole působnosti i na země střední Evropy. Československo i sousední země se na tuto situaci připravují už dnes.

Rakouský ministr vnitra jednal o celém problému v Moskvě. Rakouská armáda provedla 11.-16.listopadu cvičení nedaleko našich hranic. Mohlo být zastíracím manévrem pro zvýšení jejich ostrahy. (Rakušané odhadují počet uprchlíků ze Sovětského svazu na osm miliónů.)

Poláci přesunují část svého vojska k sovětské hranici. Jejich koncepce řešení uprchlické vlny spočívá do značné míry na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].